Léto plné pohybu - Kloubní výživa

Máme tu první díl z našeho letního seriálu Léto plné pohybu!
V této části se budeme věnovat kloubní výživě. Ačkoliv je pravidelný pohyb pro pohyblivost kloubů nutný a obecně prospěšný, přeci jen při pravidelném sportování dostávají zabrat, a tak se vyplatí věnovat jim náležitou péči.
Mezi nejčastěji užívané látky pro podporu funkce kloubů patří kolagen, glukosamin, chondroitin, MSM a jejich různé kombinace, jelikož v mnoha případech působí synergicky.
Kolagen je bílkovina tvořící základní stavební hmotu pojivových tkání. S věkem však jeho produkce v těle klesá. Existuje několik typů kolagenu, každý má však mírně odlišné účinky. Pro výživu kloubních chrupavek je nejvhodnější typ II, který jim dodává odolnost, pevnost a pružnost. U doplňků stravy s obsahem kolagenu je velice důležitá kvalita. Vybírejte přípravky obsahující takzvaný hydrolyzovaný kolagen či kolagenové peptidy. Jedná se o kolagen upravený tak, že se zmenší jeho molekuly, a tak se lépe v těle dostane na místo určení. Vhodná je také kombinace kolagenu s vitamínem C, který podporuje jeho vstřebatelnost i přirozenou tvorbu kolagenu v těle.
Glukosamin a chondroitin jsou látky přirozeně se vyskytující především v chrupavkách. Snižují jejich opotřebení, podporují tvorbu a také pružnost a odolnost chrupavek. Obě látky jsou schválenými volně prodejnými léky. Na obalu přípravků, které je obsahují, si kontrolujte, aby byly ideálně ve formě sulfátu, sloučenině síry, která je pro tělo vhodnější.
MSM, neboli methylsulfonylmethan, je organická sloučenina síry, která je pro tělo lehce vstřebatelná. Síra patří mezi nejvýznamnější prvky v těle a podílí se na mnoha biologických procesech. Z hlediska kloubní výživy přispívá MSM k flexibilitě a odolnosti chrupavek, vazů a dalších pojivových tkání, zároveň působí protizánětlivě a tlumí bolest.
Jakoukoliv kloubní výživu je vhodné užívat dlouhodobě, alespoň 2 měsíce, poté si můžete dát pár měsíců přestávku před začátkem další kúry.
Vedle doplňků stravy se nebojte do svého jídelníčku zařadit také potraviny obsahující látky, které klouby vyživují. Přirozeným zdrojem kolagenu je například silný, pomalu tažený vývar z kostí. Rovnou do něj můžete přidat i kurkumu, která podporuje pohyblivost kloubů, chrání chrupavku, snižuje bolestivost a působí protizánětlivě. Proti zánětu vám pomůže také dostatečná hladina omega-3 mastných kyselin. Ty přirozeně získáváme z mořských ryb a v menším množství například z vajec, vlašských ořechů, lněných a chia semínek.
Tak se pojďme hýbat s radostí a bez bolesti!
Tým Vitamino