Rovnováha antioxidantů v našem těle je velmi důležitá a může fungovat jako prevence řady onemocnění a zdravotních problémů. V nabídce máme spoustu produktů s přírodními antioxidanty, které bojují s volnými radikály a chrání tak naše buňky před oxidačním stresem. Víte ale, co tyto pojmy vlastně znamenají?

 

 

Co jsou volné radikály?

Volné radikály jsou molekuly, které mají jeden nepárový elektron. Tento stav je ale velmi nestabilní a radikály se za každou cenu snaží získat druhý elektron do páru tím, že napadají molekuly v buňce. Při napadení molekuly radikálem, vzniká další radikál a spouští se tak řetězová reakce. Obdobná řetězová reakce radikálů způsobila vznik ozonové díry v naší atmosféře. Radikály mají v našem těle ale i svou funkci. Některé buňky našeho imunitního systému je využívají v boji s patogeny. Důležitá je však rovnováha radikálů a antioxidantů v těle. Právě pomocí antioxidantů naše tělo udržuje množství radikálů na nízkých hodnotách.

spánek

Poškození buněk

Jak už bylo zmíněno, radikály jsou skutečně extrémně reaktivní. Napadají proteiny, které jsou základní stavební jednotkou našeho těla, lipidy, které tvoří membrány všech našich buněk a bez kterých by buňky vůbec nemohly fungovat, ale i DNA. Oxidativní poškození způsobené radikály je jedním z nejčastějších mechanismů poškození DNA a vzniku mutací. Jedním z rizikových faktorů, který výrazně zvyšuje počet radikálů v lidském těle, je UV záření. V extrémních případech může vysoká koncentrace radikálů v buňce vést až k jejímu odumření.

Oxidační stres a co ho způsobuje

Buňka sama bohužel nemůže nijak regulovat, jakou molekulu radikál napadne. Radikál útočí na první molekulu, se kterou přijde do styku, a může tak docházet k vážnému poškození. Určité množství radikálů vzniká v našem těle zcela přirozeně a buňky jsou schopné radikály zlikvidovat. Působením negativních vlivů ale může dojít k vychýlení rovnováhy a častějšímu výskytu radikálů. Buňka sama už pak nedokáže množství radikálů snížit. Pokud v těle dojde k této dysbalanci, mluvíme o oxidačním stresu. Oxidační stres má dlouhodobé negativní účinky na funkci našeho těla a může způsobit vážné poškození buněk.

Oxidační stres je také spojován se vznikem rakoviny, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, s chronickými záněty kloubů, plic a s nemocemi ledvin. S oxidačním stresem souvisí i civilizační choroby jako je diabetes, vysoký tlak, ateroskleróza, astma nebo chronický únavový syndrom. Oxidační stres je rovněž hlavní příčinou stárnutí naší pokožky.

Mezi rizikové faktory pro vznik oxidačního stresu patří nevyvážená strava, špatný životní styl, vysoký krevní tlak nebo obezita. Oxidační stres může vznikat i vlivem okolí. Negativní vliv mají pesticidy, znečištění a UV záření.

Jak fungují antioxidanty?

Antioxidanty jsou molekuly, které mají schopnost vázat radikály, a zastavit tak řetězovou reakci. Molekula antioxidantu poskytne radikálu párový elektron a tím ho stabilizuje. Naše tělo si antioxidanty vytváří samo jen v omezeném množství. Je tedy vhodné je doplňovat ve stravě nebo je suplementovat pomocí doplňků stravy.

Zdroje antioxidantů v potravě

Mezi antioxidanty patří například vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen nebo koenzym Q10. Mezi nejsilnější antioxidanty patří také karotenoidy. Jde o rostlinná oranžová a červená barviva, které se vyskytují například v mrkvi, meruňkách, dýni ale i v dalším ovoci a zelenině.

spánek

Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří ovoce (třešně, hrozny, ostružiny, brusinky, borůvky a maliny), zelenina (brokolice, artyčoky, zelí, chřest, mrkev, batáty, ředkvičky nebo kadeřávek a další listová zelenina), rostlinné oleje (hlavně panenský olivový olej), ořechy (pekany), luštěniny (fazole), houby, kakaové boby (i kakao a tmavá čokoláda) a zelený čaj. Koření jako kurkuma, skořice a bylinky také obsahuje velké množství antioxidantů.

Antioxidanty jsou molekuly, které mají schopnost vázat radikály, a zastavit tak řetězovou reakci. Molekula antioxidantu poskytne radikálu párový elektron a tím ho stabilizuje. Naše tělo si antioxidanty vytváří samo jen v omezeném množství. Je tedy vhodné je doplňovat ve stravě nebo je suplementovat pomocí doplňků stravy.

Vzhledem k tomu, že se množství radikálů kolem nás zvyšuje, není jednoduché získat dostatečné množství antioxidantů z potravy. Je tedy vhodné zařadit doplňky stravy, které jsou na antioxidanty bohaté. Na Vitaminu nabízíme antioxidanty zejména v přírodní podobě ve formě ovocných a bylinných extraktů.

Hezký den a buďte zdrávi :-)

Tým Vitamino

Věrnostní program

Získejte speciální ceny pro registrované zákazníky, sbírejte body za objednávky a nakupujte tak své oblíbené produkty levněji.