„Kam nechodí slunce, tam chodí lékař,“ praví známé přísloví. Lidová moudrost našich předků je dnes již podložena vědecky. Slunce je nejpřirozenějším zdrojem životně důležitého hormonu obecně označovaného jako vitamínu D, který lidské tělo produkuje přeměnou cholesterolu při působení UVB paprsků na povrch kůže.
Proč je tedy vitamín D jedním z nejvíce deficitních vitamínů v populaci, když si ho tělo umí vyrobit samo? Problém se na jedné straně skrývá v slunečním svitu, jehož složení je ovlivňováno denní dobou, ročním obdobím, mírou znečištění ovzduší, geografickou lokalitou či nadmořskou výškou, na straně druhé pak v pigmentaci a stáří pokožky a užívání ochranných prostředků jako jsou opalovací krémy a sluneční brýle, ale také oblečení.
Slunce na talíři
V říjnu je nejvyšší čas začít dbát na dostatečný obsah vitamínu D ve vaší stravě. V tomto měsíci už totiž není sluneční záření v našem podnebném pásmu dostatečně silné na to, aby se vitamín D tvořil v těle přirozenou cestou skrze sluneční paprsky dopadající na kůži.
V potravinách se vitamín D vyskytuje hlavně v tučných mořských rybách (zejména v tresčích játrech), másle, vaječných žloutcích či v houbách. Udržovat však ideální hladinu tohoto vitamínu v těle pouze skladbou jídelníčku je velmi obtížné, proto odborníci doporučují užívání výživových doplňků s obsahem vitamínu D přibližně od října do dubna.
Máte dostatek vitamínu D?
Mezi symptomy nedostatku vitamínu D patří oslabená imunita, únava, bolesti svalů, oslabení kostí, zpomalená regenerace, narušený spánek, projevy deprese a další nespecifické a často obtížně identifikovatelné potíže.
Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda potřebujete vitamín D doplnit, je nechat si změřit jeho hladinu v krvi vaším praktickým lékařem či v kterékoliv krevní laboratoři jako samoplátce.
Jakou formu zvolit
Vitamín D existuje ve dvou formách – D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). První zmíněný je rostlinného původu a z hlediska vstřebávání je pro tělo hůře využitelný. Naopak forma D3 je živočišného původu a je mnohem účinnější při doplňování hladiny tohoto vitamínu v těle. Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, je proto vhodné volit buď kapsle na olejové bázi nebo jej konzumovat s jídlem obsahujícím tuk.
Jaké je doporučené dávkování
Doporučená denní dávka je v současné době stanovena na 600 IU (International Units = mezinárodních jednotek*) denně, ukazuje se však, že tato dávka je spíše udržovací za předpokladu, že máte již vyrovnanou hladinu vitamínu D v těle. Pro dorovnání deficitu je zcela bezpečná dávka 1000–4000 jednotek denně. Při užívání vyšších dávek je vhodné vitamín D brát společně s vitamínem K2, který pomáhá přenášet do kostí vápník přirozeně se tvořící v těle díky vitamínu D.
Využívejte každé příležitosti strávit pár minut na slunci i během zimních měsíců. Vitamínu D z něj sice moc nezískáte, ale nabije vás energií a optimismem a pomůže vám ke kvalitnějšímu spánku v noci.
* Některé produkty uvádějí místo mezinárodních jednotek dávku v mikrogramech (μg / mcg). Pro přepočet mikrogramů na IU vynásobte obsah v mikrogramech čtyřiceti.